Fördomar om invandrare

Jag kan inte låta bli att slänga ur mig en fördom.

Olämpligt nog om invandrare.

Men det är så förbannat uppenbart.

Jag samlar mina tankar efter mitt nyss avslutade sjukhusbesök.

Jag togs emot av en kvinna i åren kring 40 möjligen av slaviskt ursprung och med ett välvårdat och lagom attraktivt yttre. Hon gav ett högst vänligt och välkomnande intryck.

Däri ligger fördomen.

Hade jag önskat veta något speciellt kring dessa mindre komplicerade provtagningar hade hon hjälpsamt och obesvärat och ändå ännu leende besvarat mina frågor. En svensk däremot hade med yttersta ansträngning på sin höjd delgivit mig en webadress för mig själv att utforska. Mina landsmän är av en sällsynt tråkig och av icke välmenande art.

Låt mig i fortsättningen slippa möten med svenska läkare och sköterskor. Ge mig i stället enbart välkomnande skönheter från östeuropa eller mellanöstern. Att jag ibland inte förstår vad de säger, det kan kvitta.

13:53 juni 29, 2007 Publicerat av | funderingar | 8 kommentarer

 1. Meri skriver:

  Nä men Rosen! Säg inte så! Sist jag var hos doktorn blev jag riktigt bra omhändetagen av en snäll sjuksköterska, Agneta, som till och med höll min hand under hela besöket. Tack söta rara Agneta, du räddade min dag!

 2. Pia skriver:

  Träffade en gudomligt vacker manlig läkare, tagen direkt från ”vita serien” misstänker jag. Alla sjuksköterskorna svansade omkring honom men han tittade bara på mig ! Brunbränd med solblekt hår, lång och muskelös dessutom genomtrevlig ! Så visst finns dom….beror kanske på vilka patienter de träffar…..

 3. rosenblom skriver:

  Meri: Ingen regel utan undantag.
  .
  Pia: Du menar att jag inte lockar fram vänlighet ur svensken? Må så vara. Förresten, de har ju mycket riktigt betalt för att välja vilka patienter de ska bemöta väl och vilka de inte ska bemöta alls… Gjorde det ont? Vilket? Jo, kulan du just placerade i din egen fot.

 4. Livia skriver:

  Hahaha rolig tanke! Men det spelar väl ingen roll om det är en svensk eller slavisk kvinna, huvudsaken är väl att man blir ordentligt omhändertagen. Fast jag kan nog hålla med om att kvinnor ”därifrån” är lite mer måna om sitt utseende

 5. Meri skriver:

  Livia: det är vi:)

 6. rosenblom skriver:

  Livia: Just det var huvudsaken. Hur man blir omhändertagen, eller bemött eller vilket man vill. Sen vet jag inte riktigt om jag påståd att kvinnor ”därifrån” (varifrån var det?) är mer måna om sitt utseende… Skrev jag så?

 7. undrar skriver:

  Hmm, måste man tala skit om svenskar bara för att visa att man gillar invandrare?
  Denna binära jämförelsemetod (där A är bra, och B är dåligt) har skapat mer rasism än den, förmodligen, var ämnad att ta bort.

 8. rosenblom skriver:

  undrar: Tack för besöket och din kommentar. Synd dock att du inte läst inlägget innan du kommenterar. Jag har varken talat skit om svenskar eller sagt att jag gillar invandrare. Och när du ändå nämner binär. Vem fan är det som ser på allt som binärt?
  Jag säger ”svenska läkare”. Du läser ”alla svenskar”.
  Jag säger ”skönheter från östeuropa eller mellanöstern”. Du läser ”alla invandrare”.
  Där har du det binära. Din uppdelning av (A) svenskar och (B) invandrare. Vad nu det hjälper i kampen mot rasismen…?

Kommentera inlägget

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_manual_subscription_form() in /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/comments.php:94 Stack trace: #0 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-includes/comment-template.php(1472): require() #1 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/single.php(52): comments_template() #2 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-includes/template-loader.php(74): include('/customers/1/a/...') #3 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/a/...') #4 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/index.php(17): require('/customers/1/a/...') #5 {main} thrown in /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/comments.php on line 94