Domstol dödar fotbollen

Fotbollen riskerar att bli en frökensport. Eller att dö. Pest eller kolera. Vilket är värst?

Sportens lieman är en domstol i Holland.

Rachid Bouaouzan har dömts till sex månaders fängelse och dessutom till att betala skadestånd på motsvarande en miljon kronor för en tackling som utfördes för fyra år sedan. Niels Kokmeijers högerben mosades tydligen av smällen och trots flera operationer tog proffskarriären slut där.

Om man tittar närmare på tacklingen ser det ut mest som det gör på en fotbollsplan. En kanske aningen vårdslös tackling. Mest otur gör följderna svåra. Tacklingen är av sorten som jag själv utsatts för vid upprepade tillfällen och som med maximal otur kunnat sluta förbannat illa.

Jag tycker straffet, utifrån vad som går att avgöra från klippet nedan, är ett hån mot fotbollen. Rött kort? Självklart. Men fängelse? Syna idrotten närmare och ligorna kommer att lida brist på spelare.

Fotboll är en kampsport. Att det smäller kan inte komma som någon överraskning. Den som ger sig in i leken, får leken tåla…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

09:20 april 24, 2008 Publicerat av | Allmänt | 27 kommentarer

etiketter: , , , , , ,

 1. .... skriver:

  Du måste vara knäpp. Jag tycker det är bra att man tar tag i sånna här saker. det är helt korrekt, man måste få bort de här sortens idioti inom fotbollen.

 2. ullrika skriver:

  Är egentligen lite missnöjd med dig iom ditt idoga spammande 🙂 jag låter det passera den här gången men litar på att det inte upprepar sig!!

  Jag håller (inte helt oväntat) med dig. Är visserligen inte insatt i turerna kring just den här situationen, och överlag tycker jag att det tillåts för kraftiga och farliga tacklingar – bakifrån t ex – men jag är ju å andra sidan skittrött på italienska svandyk. Det går bra att söka sig till teatern om det är den sortens dramatik som söks.

  Spelar du själv? Var? Hur?

 3. Viktor skriver:

  Det borde rimligen vara så att överfall bestraffas. Detta var ett överfall. Man ska slippa riskera livet i sport. Att man riskerar skada sig är en sak, men när det måste tvunget finnas en gräns.

 4. blogghataren skriver:

  Om du granskat sportvärlden lite noggrannare hade du sett att det finns gott om sporter där just misshandel är del av sporten, men även där finns det regler.
  Spelar ingen roll om man gett sig in i en lek och ska tåla den – det som hände hade Ingenting med fotboll att göra och killens karriär tog slut. Helt rätt dömt, om fotbollen blir mindre överfall och mera bolltrolleri så borde ingen gnälla. Fysiska överfall hör hemma i sporter ämnade för detta och de sporter där man skyddar kroppen, t ex ishockey eller amerikansk fotboll.

  Kan inte säga annat än att du är dagen jubelidiot!! Du gillade säkert CL-matchen igår också, som blåste hela fotbollsvärlden på miljoner och en förväntat fotbollsunderhållning.

 5. Patrik skriver:

  Jag antar att ditt inlägg skulle gå som ”ett provocerande inlägg så att folk hittar till min blogg” då det låter fullständigt idiotiskt… men kommentar krävs ändå.

  ”En kanske aningen vårdslös tackling”
  No shit Sherlock… Han har inte en chans att nå bollen.
  Han tacklar inte ens i boll höjd utan går mot knä och inte fot.
  Klart som korvspad att det ska straffas och straffas hårt.

  Varför ska du inte kunna straffas för övervåld på en fotbollsplan?
  Om du ger dig in i en lek att sparka på en boll ger du väl inte folk tillåtelse att sparka ner dig?

 6. Marcus Lundberg skriver:

  ”Syna idrotten närmare och ligorna kommer att lida brist på spelare.”

  Ja fy fan vilken jävla skandal det skulle bli om de här idioterna skulle försvinna, jag skulle fan gråta i flera dagar.

  Det finns alldeles för många spelare som 1. går in för att skada 2. är för dumma i huvudet för att få vistas på en fotbollsplan. Spelare som förstör andra spelares karriär. Hur kan du som människa påstå att det skulle ta död på fotbollen om sådana människor hamnade i fängelse. I så fall är du just en sådan person som går in för att förstöra. Det är Ultimate Fighting dina gelikar ska ge er in på, där snackar vi ”Den som ger sig in i leken..”

 7. rosenblom skriver:

  Ullrika:

  Jag har väl i stort sett slutat. Har bara spelat några fåtal matcher de senaste tre åren. Man har ju fått några smällar (eller varit offer för överfall som herrarna ovan vill kalla det) med resultat att fotleder och knän inte klarar av mycket mer än löpning rakt framåt. Men jag har fan inte sett skymten av någon miljon i skadestånd… Och då har jag varit med om bra mycket värre händelser och ondare avsikter.

 8. Alex skriver:

  Rosenblom ingen jävla smartblogg

 9. rosenblom skriver:

  Blogghataren:

  Tack för utmärkelsen! Skickar du någon medalj eller liknande?

 10. rosenblom skriver:

  Jag ångrar mig. Det var ingen vårdslös tackling. Det var synnerligen klantigt av Niels Kokmeijers.

  Kolla bilden från sekvensen…

  http://rosenblom.files.wordpress.com/2008/04/rachid-forst.jpg

  Rachid är knappt men tydligt närmare bollen med sin fot än den Niels ämnar skjuta med i det läget. Varför fullföljer Niels? Varför låter han bara inte bli att ta skott. Han går in i situationen där Rachid redan befinner sig.

  Om Niels stått stilla råder det inga tvivel om att kraftiga åtgärder måste vidtas. Men nu går båda mot bollen. Och det är snarare otur än avsikt. Och mer klantigt av Niels än vårdslöst av Rachid.

  Fängelse för detta är förbannat löjligt!

 11. tObiaas skriver:

  Jag är helt på rosenbloms sida. Snubben har inte för avsikt att skada spelaren utan gör ett starkt försök att stoppa uppspelet. Att han är någon millisekund sen och sen träffar knät är bara otur! Hur många spelare i världen gör inte sådana försök? Säkert minst 10st i förra omgången av Allsvenskan. Och ja, man går in i knähöjd eftersom bollen spelas upp i den höjden och inte längs marken.
  Rött kort, själklart! Fängelse och en miljon i skadestånd, det fjantigaste jag hört!

 12. Thompa skriver:

  Bra med krafttag mot spelförstörande spel.
  killen blev av med sin ”karriär” vilket han troligen, även om han inte var ngn storspelare, blir av med en stor summa pengar. Därav var rätten helt rätt. Sen är det ju skitbra att ngn skickar signaler att det skall vara fotboll och inte överfall som sker på plan.
  Vill man se överfall och slagsmål, slå på TV4 Sport och kolla på UFC istället, där håller de sig till reglerna och ”misshandlar” varandra efter matchen kramar de om varandra. HElt ok om de vill syssla med sådant för mig, men fotboll är fotboll. Spelaren som gör tacklingen är MER än medveten att hans tackling kan gå åt hel*vete.
  Sen säger han säkert ”trodde inte det skulle bli såhär”, accepterar man det så kan man lika väl börja sjunga ”Släpp fångarna loss det är vår”.

  Snälla titta på ”tacklinen” inte fasiken får man lära sig den typen av tackling i fotbollskolan. Bara för att man spelar fotboll så blir man inte av med ansvaret att tänka.

  Skall sedan landets lagar inte gälla på en fotbollsplan, tja då kan ju alla gå med i Scientologerna eller Livets ord, som vägrar namnge pedofiler och våldtäcktsmän eftersom de löser det ”internt”

  Ship Shop

 13. Jon skriver:

  Thompa din kärring. Avsikten betyder ALLT. Om det inte är uppenbart att han gick in i den duellen för att skada kokmeijers så ska det inte bli någon rättslig påföljd. Rött kort för farligt spel och möjligtvis några matchers avstängning, men inget mer. I fotboll så drabbar man samman och ibland så händer det att folk skadar sig, så är det bara.

 14. Stefan skriver:

  Jon:
  Om du tror att man kan friskriva sig från alla konsekvenser av sina handlingar bara för att man kan säga ”Ojdå, det var inte meningen” så får du gärna hålla dig så långt borta från oss andra som möjligt.
  Killen fick rött kort för ’farligt spel’ säger du? Du har du ju erkänt att han gjorde något han inte borde gjort. Eller säger du att man bara borde få rött kort för ’farligt spel’ om man ’råkar’ invalidisera någon? Att just ’farligt spel’ finns är ju en signal på att sådant betende inte accepteras _oavsett_ om någon skadas. När resultatet nu blev en livslång skada är det inget fel alls att resultatet blir att någon får ta konsekvensen av sina handlingar.
  Tänk om detta får resultatet att inga fler röda kort för ’farligt spel’ kommer att behöva utdelas? Tänk vad tråkigt fotbollen blir då…

 15. Tommy skriver:

  Du hör faan hemma i 30 talets Tyskland eller USA. Om du inte ser att det är ett medvetet sätt att skada motståndaren så har du själv fått för många bollar i skallen. Våld är våld, o det spelar ingen roll om den utförs inför miljoner tittare på en fotbollsplan eller på en bakgata i Stockholm – att medvetet skada en människa är kriminellt. En miljon i böter är billigt, han har stulit inkomsten från en proffsspelare som kanske är hundrafaldigt – samt stulit en del av hans liv genom ligistbeteende. Den skadade killen kan inte spela fotboll mer, men vad som är värre – han kommer aldrig att kunna gå riktigt i resten av sitt liv……….

 16. rosenblom skriver:

  Thompa:

  Medveten om att tacklingen kan gå åt helvete…? Ja, vad som helst kan gå åt helvete med lite otur.

  Det skulle förvåna mig om man får lära sig det i fotbollsskolan. Men å andra sidan, om det på planen skulle se ut som i skolan skulle matcherna vara en dribbla-runt-koner-tävling. Föga underhållande.

  Vidare har Zlatan en samling finter som knappast lärs ut i fotbollsskolan. Ska han sluta med dem tycker du?

 17. rosenblom skriver:

  tObiaas & Jon:

  Skönt att det finns åtminstone ett par till som förstår vad det handlar om.

  Avsikten är huvudfrågan. Vem kan med absolut övertygelse skilja en ”tackling med avsikt att skada” från en ”vårdslös” sådan?

 18. rosenblom skriver:

  Stefan:

  Det är en förbannad skillnad på att inte accepteras och att bura in någon.

  Det är möjligt att detta innebär färre röda kort. Men troligare om detta blir praxis att en massa spelare kommer att sitta inlåsta för att någon domstol utan bollsinne skall få bestämma över något de inte förstår.

  Jag vidhåller att Niels borde avbrutit sina intentioner när Rachid kom farande. Han har själv del i det olyckliga resultatet.

  Tommy:

  Ligistbeteende? Nu får du fan ta och kamma till dig!

  Du kan omöjligen påstå att du med absolut övertygelse kan påstå att Rachid var ute efter att skada Niels. Det är bara löjligt.

  Och jag upprepar… Niels hade möjligheten att undvika smällen. Men valde att inte göra det. Det är knappast så att Niels stod stilla utan boll. Då hade det varit annorlunda. Så var inte fallet nu.

 19. Fredrik skriver:

  Oj, oj, oj vilken hög testosteronnivå det var här då… för alla neandertalare kan jag förklara hur det fungerar: misshandel faller under kategorin ”allmänt åtal”, dvs du kan ”samtycka” hur mycket som helst – det spelar nämligen ingen roll, samhället har sedan mycket länge bestämt att det inte är tillåtet. Sedan spelar det ingen roll om en del idioter tycker att idrotten ska vara en fredad zon, det är den inte. Det förvånande är inte att det här ledde till åtal, det förvånande är att inte fler ”incidenter” leder till åtal – som när Roy Keane sparkade sönder en norrmans knä, när Taylor sparkar av Eduardos ben, etc, etc. Den enkla, rätta och självklara lösningen är: satsa inte så hårt att du riskerar att invalidisera någon annan för resten av livet! Fotboll är en lek, inte en kampsport i betydelsen att det är tillåtet att misshandla varandra hur som helst bra för att man är på en gräsmatta och har en boll i närheten. Den som inte fattar det kan ta med sig en likasinnad ut i skogen och puckla på varandra där i stället så vi andra slipper se er.

 20. rosenblom skriver:

  Fredrik:

  Ja, du… Det handlar inte om att idrotten ska vara en fredad zon. Och detta är knappast misshandel. Det är ett hopslag som den nu skadade spelaren hade kunnat undvika eftersom han var sist in i situationen. Man satsar i fotboll. Det är SÅ det fungerar. I det här fallet slutade det olyckligt. Det är tragiskt.

  ”Den enkla, rätta och självklara lösningen är: satsa inte så hårt…” Det smått underbara landet lagom… Helst ska alla matcher sluta oavgjort och alla ska få ha bolen lika länge… Hur ska man kunna satsa lagom? Vad är lagom? Är det då inte bättre att totalt förbjuda all slags kontakt?

  Om en funktionär i ett störtlopp åker ut i banan för att rätta till en port och blir dödad när han blir påkörd av en åkare… Ska då åkaren åtalas för mord för att han satsade för hårt (åkte för fort)?

  I handboll är det inte ovanligt att man får ett slag i ansiktet. Skall man då polisanmäla? Det måste vi ju med detta resonemang. Kanske bättre att lägga ned handbollen istället för att låsa in varenda spelare?

 21. Stefanf skriver:

  Intressant hur många som uppenbarligen aldrig själva har spelat som tycker till och anser att skadan är ”oundviklig”.

  Det är ganska länge sedan man gått ut med stenhårda direktiv centralt om att bestraffa vårslöst spel kompromisslöst.
  – SÄRSKILT stämplingar/tacklingar i fart med sträckt ben.
  Gissa varför?

  Ja, dels är riskerna för den här typen av skador uppenbara men dessutom (och det är här en viss erfarenhet kommer in i bilden) är det ett aktivt VAL du gör att tackla på det här sättet.
  Även om du går in i situationen i full fart, i stridens hetta, så KAN du garanterat avbryta och böja benet för att minska kraften.

  Domen är oerhört bra – inte för att den skickar spelare i fängelse utan för att den skickar en tydlig signal;
  DU är ansvarig för ev. följder om du väljer att tacklar någon på det här sättet.

  Det krävs en relativt okunnig person (som inte själv spelat fotboll på någon högre nivå) för att inte begripa det här.

 22. […] Publicerad i Polen Det är klart att några trötta själar skulle irritera sig på inlägget Domstol dödar fotbollen. […]

 23. […] inlägget Domstol dödar fotbollen korade blogghataren mig till dagens jubelidiot. Man får vara nöjd med det […]

 24. Antegol skriver:

  Tjena Rosen! Hörde att du flyttat till ”Feskekörka”, stämmer det?

  Tycker straffet är sjukt hårt också… Du och jag borde fått ett par månader bakom galler däremot för vår version av ”En del av mit hjärta” i duschen….

 25. rosenblom skriver:

  Antegol:

  Haha! Ja det är möjligt… Men visst har jag flyttat till Götet. Och du, ”Vad gör du nuförtiden…?”

 26. Antegol skriver:

  Vafan sysslar du med där?
  Inte behövde väl Blåvitt en waterboy till? 🙂

  Jag kör på som snickare med Johannes ”Dribblern”.

  Det var alldeles för länge sen vi sågs…

 27. rosenblom skriver:

  Det kan man fan fråga sig… Örgryte tjatar som fan. De kan ju behöva en del hjälp. Men någon slags stolthet måste man väl få behålla… 😉

  Snickare? Det är ju toppen. Då kan du skruva upp en i kryzzet på jobbet…

  ”Bor du kvar i samma tvåa?”

Kommentera inlägget

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_manual_subscription_form() in /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/comments.php:94 Stack trace: #0 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-includes/comment-template.php(1472): require() #1 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/single.php(52): comments_template() #2 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-includes/template-loader.php(74): include('/customers/1/a/...') #3 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/a/...') #4 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/index.php(17): require('/customers/1/a/...') #5 {main} thrown in /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/comments.php on line 94