Feminist när det passar

Jag slås häpen av förvåning.

Någon av fyrans kanaler rullar någon slags reklam för TV4 fakta. Bland fler bekanta trynen presenteras Jan Guillou som författare och Skansens Jonas Wahlström som djurexpert. Allt i sin ordning.

Sedan kraxar kråkorna så det blöder ur öronen… Under Gudrun Schyman står det… Frilansfeminist.

Vad fan är det frågan om?

Frilansfeminist…? Smaka på det. Vad betyder det?

Att hon egentligen inte står bakom feminismen men att hon mycket väl kan iträda den rollen om någon betalar…?

Synnerligen tvivelaktig titel. Liksom hela personen Schyman. Trovärdig blir inte på något sätt lättare att nämna i samma sammanhang som den gamla kommunistledaren.

Så lyder den nya ordningen. Den som stod längst fram i ledet i den feministiska kampen går nu i tåget enbart mot betalning. Hur lyckas kommunisten lägga det pusslet?

Men det är som mycket av jämställdhetssnacket i övrigt. Jämställt när det passar. Lika lön men inte gärna ömsesidig uppvaktning. Lika många chefsposter men barnet är mitt. Listan kan göras lång. Eliminera kvinnans nackdelar och behåll kvinnans fördelar. Schyman är en vägledande förebild. Feminist när det passar. När någon betalar.

Schyman har blivit en finn-fem-fel variant av sig själv.

Andra bloggar om: , , , , ,

23:32 februari 27, 2008 Publicerat av | funderingar | 5 kommentarer

 1. Pappa Bengt skriver:

  Sug gärna även på ”Fritids”pedagog.
  Vad gör de när de jobbar?

 2. Evelina skriver:

  Jag känner inte till hur Schyman själv definierar begeppet frilansfeminist, men en annan möjlig förklaring kan ju vara att hon inte vill låsa sig vid en typ av feminism. Feminismen är ju inte en helt heterogen -ism, utan det finns ju som bekant många linjer inom den. De största är liberalfeminismen, radikalfeminismen, den socialistiska feminismen och den radikalsocialistiska feminismen. Förutom dessa linjer är givetvis distinktionen mellan likhets- och särartsfeminist viktig. Jag kan personligen tänka mig att Schyman vill företräda en bred feminism och därför inte vill sätta något annat epitet än just frilans.

  Kanske är ditt antagande om att det givetvis skulle gälla ”friheten” att hoppa av och på ideologin när det bäst passar en, aningen snäv.

 3. rosenblom skriver:

  Bengt: Ytterligare en gåta…

 4. rosenblom skriver:

  Evelina:

  Det var en hel massa skitsnack du fick plats med där. Om nu Schyman vill ”företräda en bred feminism” utan speciell etikett så skulle hon kalla sig feminist. Inget annat. Feminist.

  Med att inkludera frilans i sin titel berättar hon att hon är feminist på olika uppdrag. Annars inte. Hon önskade sig möjligen en snygg titel. Hon sköt sig i foten. Hennes ordval gör mitt antagande korrekt.

 5. Hanna skriver:

  Hon är väl antagligen arbetslös men fortfarande feminist. Frilansare kan ju som bekant göra lite vad de känner för.

Kommentera inlägget

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_manual_subscription_form() in /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/comments.php:94 Stack trace: #0 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-includes/comment-template.php(1472): require() #1 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/single.php(52): comments_template() #2 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-includes/template-loader.php(74): include('/customers/1/a/...') #3 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/a/...') #4 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/index.php(17): require('/customers/1/a/...') #5 {main} thrown in /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/comments.php on line 94