Någon som promenerat på bussen idag?

Jag går på bussen nu, sa hon. När bussen kort efter passerade mig såg jag ändå inte henne promenera på bussens tak. Det verkar råda en galen språklig förvirring.

Vi kliver ur bilen. Inga konstigheter. Men vi kliver av bussen. Inte helt logiskt.

Jag inser snart varför.

Vi sitter i bilen. Inga konstigheter. Men vi sitter bussen. Inte helt logiskt.

Sitter man i kliver man ur. Sitter man kliver man av. Inga konstigheter.

Att man sitter i bilen råder det föga tvivel om. Men helt ärligt, är det så ofta någon sitter och inte i bussen? Så ofta att det vedertagna är att kliva av i stället för ur?

Man går bussen. Det är också det helt ologiskt.

Är det någonsin någon som sett någon sitta bussen eller gå bussen?

Andra bloggar om , , , , ,

12:23 april 25, 2008 Publicerat av | Allmänt | 2 kommentarer

etiketter: , , , , ,

 1. ullrika skriver:

  språkliga klurigheter är som du kanske vet min baby. fast i det här fallet var det rätt lätt för mig att analysera min gissning:

  när det gäller ”på bussen” syftar prepositionen på det aktiva klivet du måste ta UPP PÅ bussen. när det gäller bilen däremot är den (oftast) inte av den storleken att du måste kliva nånstans alls. snarare huka dig ner för att hoppa in.

  gissar också på att det är nån gammal rest nånstans ifrån. det heter ju samma på t ex engelska?

  intressant frågeställning dock.

 2. rosenblom skriver:

  Ullrika:

  Men nuförtiden är det knappast några trappsteg i bussarna. Åtminstone inte i lokaltrafiken. Man kliver in i bussen utan att behöva ta sig upp.

  Jag slår ett slag för en förändring.

  Men det har väl att göra med storleken på fordonet. Man kliver väl i en eka men går på tex en finlandsfärja trots att man går in i båten från sidan.

Kommentera inlägget

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_manual_subscription_form() in /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/comments.php:94 Stack trace: #0 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-includes/comment-template.php(1472): require() #1 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/single.php(52): comments_template() #2 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-includes/template-loader.php(74): include('/customers/1/a/...') #3 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/a/...') #4 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/index.php(17): require('/customers/1/a/...') #5 {main} thrown in /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/comments.php on line 94