Trist tennis bjuder på stor humor

Tennisen är inte vad den var för många år sedan. Dagens stora stjärnor är en spanjor med stora armar, lite extra hår och ett pannband och en schweizare lika pålitlig och tråkig som, passande nog, en klocka.

Dagens tennis saknar profiler. Profiler som McEnroe, Connors, Nastase, Leconte. På banan vill säga. På presskonferenserna finns det fortfarande några som bjuder på stor underhållning. Andy Roddick är kungen. Och det har nu visat sig finnas en drottning. Inte lika självklar som kungen. Och jag vet inte om hon har några fler lustigheter att förgylla sitt CV med, men följande diamant räcker långt.

Den tidigare belgiska världsettan Kim Clijsters avslutade sin karriär bara 23 år gammal för två år sedan. Nu har hon gjort comeback och inför matchen i andra rundan i pågående US Open analyserades motståndet, smått korpulenta fransyskan Marion Bartoli.

She’s improved a lot compared to a few years ago when I was still playing. I still think her weakness is her movement.

Vilket då är belgiska för hon har blivit bättre men hon är fortfarande fet

Jag vet inte om det verkligen gick hem som ett skämt. Eller om det ens var menat som sådant. Men jag  och en annan expert bildar en duo som bollar idéer kring spel på tennis och som länge raljerat kring Bartolis lite för breda uppenbarelse. För oss är det något av en monsterhit.

andra bloggar om , , , , , , , , , , ,

10:41 september 3, 2009 Publicerat av | Uncategorized | 6 kommentarer

etiketter: , , , , , , , , , , ,

 1. Annie skriver:

  Tennisen har aldrig varit bättre än den är idag. Blir så less på allt snack om att det var bättre förr och hur spelarna saknar karisma och inte spexar nog. När kan folk börja uppskatta sporten för det spelarna levererar på banan? Fed skapar magi varje gång han håller ett racket och allt annat är irrelevant.

  För övrigt kul att Clijsters är tillbaka, hon slutade alldeles för tidigt.

  Det var allt.

 2. rosenblom skriver:

  Annie:

  Visst. Nr 100 på rankingen 2009 skulle förmodligen slakta världsettorna från 80-talet. Ur det perspektivet är tennisen bättre idag. Jag har aldrig påstått något annat. Men materialet är annat idag. Jag tror Nadal skulle göra en ytterst slät figur med träspade med den minimala träffytan.

  Men. Tennisen var mer underhållande förr när tempot var lägre. Och om jag får låna dina ord: Allt annat är irrelevant. Matcherna mellan Edberg och Becker innehöll mer underhållning än någon annan match kan bjuda på idag.

  Sporten blir inte bättre och mer underhållande bara för att utövarna blir det. Curling är ett typexempel. Där har de tvingats ändra reglerna för att spelarna har blivit för bra. Fotboll och ishockey utvecklas till mer fysiska spel. Defensiv prioriteras. Finess får inte plats. Sporten blir tristare. Om manuset är kass så spelar det ingen roll att skådespelaren är hur jävla bra som helst.

  Federer har ingenting med magi att göra. Han är allround. Det finns inget enskilt moment eller slag som han är bäst på. En trist figur som vinner på att han missar väldigt lite.

  McEnroes handleder. Där snackar vi magi.

  Det var allt.

 3. Annie skriver:

  Disagree. Värdet av sportens underhållning och nivån på spelet går hand i hand (kanske inte för sportredaktionen på tv4 men när blev deras åsikter kvalificerade..). Fed är absolut stabil men hans spel är långt ifrån safe trots att man kan tro det utifrån hans unforced errors stats. Hans styrka ligger i att han kan göra vad som helst med en boll. Sätt honom i vilket pressat läge som helst och han hittar ändå vinklar som inte existerar i andras ögon. Det gör man inte utan finess och handleder värda guld.

  Byt ut bollarna (igen..) och ändra reglerna för att sänka tempot på dagens spel, jag håller ändå fast vid att tekniken och fysiken på spelarna idag är bättre. Du har dock helt rätt i att Fed är allround. Då man saknar svagheter kvittar det vilken strategi motståndaren försöker sig på. För mig är det långt ifrån trist.

 4. rosenblom skriver:

  Annie:

  Jag vet inte hur TV4 kom på tal här men jag ska försöka ha överseende med det…

  Jag förespråkar på intet sätt några regeländringar i tennisen. Jag finner det tillräckligt intressant ändå. Dock kvarstår det faktum att dagens tennis saknar profiler. Stjärnor. Visst. Men inga profiler som flirtar med publiken. All sport är underhållning. Utan publik försvinner pengarna och därmed utvecklingen. Varför inte bjuda lite på sig själv? Titta exempelvis på Usain Bolt.

  Hög nivå är på intet sätt synonymt med god underhållning. Ta till exempel en fotbollsmatch som helt och hållet kan dödas med defensiv taktik. Mästerlig defensiv innebär oftast usel underhållning.

  Förresten. Lustig nog lyckades Federer ”vinna” unforced errors mot Hewitt igår med föga smickrande 59-37.

 5. Annie skriver:

  Agree to disagree är nog det som får gälla här. Underhållningsvärdet är nog ändå något individuellt. Ville bara få fram min poäng att jag uppskattar tennisen för just tennisen. Jag ser ingen anledning att göra den mer ”kommersiell” genom att tvinga fram massa clowner som ska spexa o hålla på. Det fyller inte någon funktion för mig som tennisspelare eller publik men leder så klart till att media blir lite mer uppmärksamma på tennisen. Men tennisen får redan bra press i USA och många andra länder, i Sverige får den ett uppsving så fort vi får en svensk upp i toppen vilket Söderlings framfart visat. Men som sagt, alla uppskattar vi olika saker.

  För övrigt är det kanske inte helt otippat så att Tyson Gays karaktär är min egna favorit i jämförelse med Bolt och det säger väl kanske allt.

  Ursäkta för tv4 kommentaren, den redaktionen dyker ofta upp i tankarna då någon kommer med okvalificerade åsikter om tennisen.. Hm, den var nog lite väl grym o osann, my bad men kunde inte låta bli.

  …och det var allt.

 6. rosenblom skriver:

  Annie:

  Ja, du verkar hur tråkig som helst… 😉

  Om man tycker något är mer underhållande än det andra måste man inte nödvändigtvis ogilla det andra. Eller? Väldigt få följer tennisen mer intensivt än jag. Jag saknar profilerna men för den sakens skull är det inte så att jag inte uppskattar tennisen ändå. Jag vet inte hur du lyckas hitta både det och att jag tydligen vill ”tvinga fram massa clowner”.

  Jag vet inte hur bevakningen av tennisen är i USA. Men Eurosports brittiska kommentatorer förklarade häromdan att man helst ska bo i Europa om man vill följa US Open.

  Och om Sverige inte får fram någon toppspelare är det ok att tennisen är död i Sverige? Minns att det krävdes en Grand Slam final för att återuppliva tennisen. Och du kan väl knappast uppskatta att det är Söderling som skapar uppmärksamheten. En sådan pajas som Söderling med sådant ohyfsat sätt som vågar göra narr av seriefiguren Nadal?

  Inte enbart idrotten i sig skapar förutsättningar för dess egen existens och utveckling.

  Varför blev konståkning plötsligt så intressant inför OS 1994? Harding. Kerrigan. Hade det så mycket med konståkning att göra?

  Varför går folk i Nordamerika och tittar på hockey? Därför att det liknar nationalsporten Wrestling…

  Varför är Zlatan mer populär än Mellberg?

  Jag vet inte varför dina åsikter om tennis skulle vara så mycket mer kvalificerade än någon annans? Du lyckas inte besvara en enda frågeställning. Helt enligt devisen bättre fly än illa fäkta. Så du kan ”disagree” hur mycket som helst. Men jag vet inte riktigt vart det tar dig.

  Till sist. TV4 må vara dåligt pålästa om tennis. Men i jämförelse med Birger Folke, Rolf Norberg och Maria Strandlund framställs TV4 som tennisens uppslagsverk.

Kommentera inlägget

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_manual_subscription_form() in /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/comments.php:94 Stack trace: #0 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-includes/comment-template.php(1472): require() #1 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/single.php(52): comments_template() #2 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-includes/template-loader.php(74): include('/customers/1/a/...') #3 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/a/...') #4 /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/index.php(17): require('/customers/1/a/...') #5 {main} thrown in /customers/1/a/d/rosenblom.org/httpd.www/ijm/wp-content/themes/Andreas04/comments.php on line 94