Idol och några klyschor

Det blir sällan rätt när pöbeln får bestämma. Pöbeln, den okunniga samling tyckare helt utan smak som kallas svenska folket. Ni får tycka vad ni vill. Så länge ni tycker rätt. Men det sker ju som bekant förbannat sällan.

Jag vet inte om ni någonsin lyckats ringa in rätt vinnare. Men… Ingen regel utan undantag.

Och nu har ni fan överträffat er själva. Jag tänker på Idol.

Och det kan vara på sin plats att referera till den välkända ketchupeffekten. Först inget. Sen inget. Sen allt. Ni råkar inte bara ha rätt. Ni har så jävla rätt. Idol går ikväll in i sitt absoluta slutskede och mycket märkligt nog är det fältets överlägsna trio som återstår.

Redan när finalfältet stod klart plockade jag ut den trio som nu återstår med en liten varning för Mariette som mycket rättvist också slutade fyra.

Jag lyfter på hatten för svenska folket som äntligen lyckats tycka rätt. Undrens tid är inte förbi. Vem som än vinner nu är helt klart värd det.

Men som de säger… Även en blind höna… Och nästa år är det väl åt helvete igen.

Men låt er nu glädjas åt årets bedrift och samtidigt notera att årets upplaga av tävlingen är flera tusen resor bättre än förra årets. Den ofattbara vinnaren från den nya juryns debutsäsong Kevin Borg hade blivit utskrattad i årets finalfält och inte ens färgat topp tio. Inte ens om svenska folket skulle få bestämma.

Så, vem vinner i år? Erik har en jävla pipa. Men det är trist nog full gas från start till mål och han skulle dra fördel av att skylta med ett bredare register för dynamikens skull. Som tidigt i tävlingen med Yohannas Is it true. Det var i det närmaste magiskt.

Toves akt är charmig som fan. Dock lite väl enkelspårig. Och lite för ofta nu spricker sången. Och vem kan klandra henne? Hon har väl knappt slutat högstadiet? Men i år räcker hon förmodligen inte hela vägen. Så återstår Calle. Den mest intressanta i trion. Har bara plus i protokollet hittills och lyckas ändå göra det bättre varje gång. Erik har sången. Tove har charmen. Calle har både och. Skånepågen är dessutom den av de tre som skulle göra det mest kompletta och intressanta albumet.

Och därför är Calle min odiskutabla vinare.

Men svenska folket kan väl knappast fortsätta lyckas? Den som lever får se…

andra bloggar om , , , , , ,

19:31 december 4, 2009 Publicerat av | idol 2009 | 5 kommentarer

etiketter: , , , , , ,

 1. vardagsgladje skriver:

  Till och med barnen har prickat rätt från början och haft de här tre som favoriter. Jag fick känslan att Calle åker ut ikväll, kanske för att han var först ut. Snart vet vi :-O

  //malve (som flyttat till wordpress)

 2. rosenblom skriver:

  Se där. Äntligen lite ordning och reda. 😉 WordPress is the shit.

  Jo. Nämnda trio var tidigt favoriter även hos vadhållarna. Föga förvånande. Men att det lyckas stämma överens med pöbelns slutgiltiga dom är förbannat överraskande.

  Juryn krattar åtminstone duktigt för att Calle ska åka. Inte omöjligt att det fäller avgörande.

 3. Mamselamsen skriver:

  Jag tror Tove åker. Sjunger hyfsat… men inget mer.

 4. rosenblom skriver:

  Både Erik och Tove var direkt mediokra i sitt första nummer. Med enbart denna kväll som underlag så borde Tove åka. Men som sagt. Pöbeln kan väl inte ha rätt många fler gånger.

 5. Stefan skriver:

  Lite trist att Tove fick lämna men det var väl ganska väntat när låtvalen presenterades. Ingen artist kunde lyckats med dessa förutsättningarna.

Kommentera inlägget

Subscribe without commenting