Internationell jury meningslös

För att möta Europa och nå ett mer internationellt gångbart resultat ser juryn i år annorlunda ut. Det är som förut elva jurygrupper. Men i år är bara fem av dem svenska och sex hämtade utifrån Europa. Ryssland, Grekland, Irland, Frankrike, Serbien och Norge ska hjälpa oss att fatta ett mer europeiskt beslut.

Ett intressant grepp. Men förmodligen helt meningslöst. Man påstår att juryn har lika stor makt som tittarna. Det är sant. Men bara till en ytterst minimal del. Juryn delar ut exakt lika många poäng som tittarna. Men för att juryns tolva ska väga lika tungt som tittarnas tolva måste samma bidrag få alla elva jurygruppers tolva. Skiljer sig en av jurygrupperna från övriga tio är juryns samlade tolva redan mindre värd.

Minns förra året. Malena Ernman låg åtta efter att jurygrupperna levererat sina röster. Åtta! Juryns topp 4 slutade totalt på platserna 4-7. Deras betydelse för resultatet är minimal.

Och den lär vara än mindre nu. Med sex grupper hämtade från olika delar av Europa är det lätt att anta att juryns samlade omdöme kommer att spreta alltmer. Lägg till detta tidigare rader om viktning och det krävs ingen stor matematiker för att förstå att tittarnas röster kommer att avgöra tävlingen.

Och vi har anlitat en internationell jury till ingen nytta.

08:04 mars 12, 2010 Publicerat av | Melodifestivalen 2010 | 4 kommentarer

 1. Schlagerpinglan skriver:

  Kvällstidningarna har en annan infallsvinkel: att den internationella juryn kan avgöra allt. Tur att det finns vettiga bloggare med verklighetsanknytning. Intressant inlägg. 🙂

  • rosenblom skriver:

   Till er tjänst. 😉

   Jag undrar om kvällstidningarna verkligen tror på det där själva. Men å andra sidan. Om den juryn nu, i strid mot all teori, skulle avgöra allt… Varför skulle det vara så illa? Vad vore vitsen med att anlita en jury utifrån om den inte fick lov att påverka resultatet?

 2. Pierre skriver:

  Håller med pinglan – intressant inlägg. Du har ju helt rätt i att poängen som de internationalla jurygrupperna ger i sig inte kommer att spela någon större roll för slutresultatet. Däremot tror jag de kan påverka hur teleröstarna röstar under de minuter som är kvar efter att juryns röster avlagts – och det kan vara av nog så stor betydelse.

  Visar det sig t.ex. att samtliga internationella grupper lyfter fram ett och samma bidrag så lär det påverka hur folk röstar på slutet – i endera riktning.

  • rosenblom skriver:

   Är det verkligen så att man kan rösta efter att jurypoängen redovisats? Det är ju helt galet. Men det förstärker egentligen mitt resonemang om att tittarna avgör. Folk tenderar att starkare protestera än hålla med. De tittare som är missnöjda med juryns vinnare ringer säkert några fler gånger än de som är nöjda.

Kommentera inlägget

Subscribe without commenting