Lögnerna om undersökningen

Aftonbladet presenterar resultatet av en undersökning idag av vilken de drar slutsatsen att Anna Bergendahl vinner Melodifestivalen. De närapå lovar att Bergendahl vinner. De gör det med motiveringen att ”0mröstningen har hittat vinnarna FLERA gånger tidigare”.

Vi kan väl till att börja med enas om att flera åtminstone borde vara minst tre? Vidare kan vi väl enas om att en undersökning som denna måste representera tittarna? Att fråga ett urval som ska representera svensken kan inte ge någon fingervisningen om hur juryn röstar.

Först nämner Aftonbladet förra året och att undersökningen där ”tog fram Caroline af Ugglas och Malena Ernman”. Ok. Undersökningen hade alltså rätt om den fick gardera sig med ett alternativ? Redan där anar man oråd. Och vill man granska detta närmare krävs bara några sekunder för att hitta Aftonbladets artikel om samma undersökning förra året.  ”Caroline af Ugglas vinner jätterysaren ikväll”. Och sen nämner de Charlotte Perelli. Perelli vann förvisso festivalen. Men undersökningen representerar som tidigare fastslagits tittarna. Och tittarnas ”tolva” 2008 tilldelades Sanna Nielsen.

”Vi vet väl alla hur det gick” avslutar Aftonbladet för att få bekräftat tyngden av undersökningen. Visst gör vi det. Ernman slog af Ugglas och Nielsen slog Perelli. Undersökningen har alltså haft fel de två senaste åren…

Och med det resultatet vill Aftonbladet låta oss tro att Bergendahl ska vinna ikväll. Bara för att hon toppar en undersökning som de senaste två åren slagit fel. Och när Aftonbladet vill bevisa trovärdigheten i undersökningen gör de det med lögner.

Minns Aftonbladets motivering: omröstningen har hittat vinnarna FLERA gånger tidigare. FLERA vinnare som i själva verket är TVÅ förlorare… Löjeväckande. Snarare får vi bekräftat det jag antydde i föregående inlägg. Anna Bergendahl vinner inte.

15:33 mars 13, 2010 Publicerat av | Melodifestivalen 2010 | inga kommentarer

Kommentera inlägget

Subscribe without commenting