Siffror inför finalen

Jag har studerat oddsen under veckan. Nåväl. Studerat var väl att ta i. Jag har följt utvecklingen. Det som tidigare såg ut att vara upplagt för Anna Bergendahl följt av en utmanande kvartett har nu blivit mer av en duell mellan Bergendahl och Salem Al Fakir följt av en trio som är resterna av den ursprungliga kvartetten.

Så ser det ut hos spelbolaget Unibet. Hos Expekt däremot så ser det ut som det gjorde på Unibet tidigare i veckan. Bergendahl klar favorit följt av Salem Al Fakir, Darin, Timoteij och Eric Saade.

Andra intressanta siffror är startnummer och historik kring dessas resultat. Noterbart är att sedan starten med deltävlingar 2002 har hälften av vinnarna i finalen haft startnummer 1. Två gånger har sist startande bidrag vunnit. Bara vardera en gång har de fördelaktiga startbrickorna hamnat utanför topp 3. Måns Zelmerlöv med bricka 1 kom fyra förra året och Petra Nielsen startade sist och kom fyra 2004. Utöver det idel pallplatser.

Intressant även att titta på favoriternas startnummer. Al Fakir som går ut som åtta följt av Bergendahl som startar som nia. Det är lätt att dra slutsatsen att den största favoriten har det absolut sämsta startnumret. Tre sistaplatser de senaste fyra åren och som bäst en fjärdeplats 2007 med Sarah Dawn-Finer. Startnummer 8 däremot har fyra pallplatser med Pernilla Wahlgren och Jan Johansen bäst 2003. Noterbart är att nummer 8 har besegrat nummer 9 med god marginal varje år utom just nämnda 2007. Det känns inte helt avlägset att påstå att storfavoriten Bergendahl inte har något med slutstriden att göra idag.

Varken nummer 8 eller 9 har alltså vunnit tidigare. Statistiken talar onekligen för utmanarna Darin och Eric Saade.

* 2009 skiljde sig från övriga år då det var 11 deltagare i finalen vilket försvårar jämförelsen en aning. Om man räknar startnummer 9 som näst sist räknar vi förra året Molly Zandén som kom elva med startnummer 10. Sofia kom tia med startnummer 9. Hur som helst uselt resultat, oavsett vilket nummer man vill räkna.

andra bloggar om , , , , ,

14:55 mars 13, 2010 Publicerat av | Melodifestivalen 2010 | inga kommentarer

Kommentera inlägget

Subscribe without commenting