Dubbla krascher, dubbla brons

Mycket handlar såklart om Anja Pärson när den alpina delen ska sammanfattas. Det såg länge ut att enbart handla om Anja Pärson. Men den gamla svenska paradgrenen slalom slussade senare fram ytterligare två namn att nämna.

Uselt väder och tvivelaktiga arrangörer präglade inledningen på de alpina övningarna. Det var inställda träningsåk och inte så genomtänkta hopp.

Fartåkare, både herrar och damer, flög fram och ofta fel. Dessvärre var två svenskar föremål för de två mest läskiga olyckorna. Patrik Järbyn som väl gjorde sin hundrade OS-start i och med starten i Super-G fastnade i en port och studsade ner för backen och fördes blodig till sjukhus. Han minns inget av kraschen men blickar förväntansfullt fram mot nästa störtlopp.

Tidigare hade Anja Pärson kraschat våldsamt på väg mot ett garanterat silver och möjligt guld. Det var några fruktansvärt obehagliga minuter. Hur gick det egentligen. Folk har dött i störtlopp förr. Att det skulle ha gått mycket bättre för Anja var på inte sätt säkert.

Anja reste sig och tog på ett bragdartat sätt bronset i superkombinationen dagen efter. I stundens hetta skrev jag att SvD skulle tvingas ändra bragdguldsreglerna för att priset ska vara fortsatt trovärdigt. I efterhand kan jag inte riktigt hålla med mig själv. Bragdguldet förlorade sin trovärdighet med Jonas Jacobsson och kommer aldrig få tillbaka den.

Anja fortsatte med att prestera uselt i storslalomen trots fördelen av att ha sin far som bansättare. I slalomen åkte hon ur. Men i hennes frånvaro klev Maria Pietilä-Holmner fram och noterade en av alla blågula fjärdeplatser.

Och sedan fick vi i herrarnas slalom något så ovanligt som en svensk som är bäst när det gäller. En topp-tio-åkare närapå utan pallplaceringar som sällan lyckas i två åk. Nu gjorde André Myhrer ett hyfsat första åk. Och ett glimrande andra åk. Det räckte till brons.


Mer om… alpint, anja pärsson

Anja straffad av pappa

SvD tvingas ändra bragdguldsreglerna

08:55 mars 2, 2010 Publicerat av | inga kommentarer

Kommentera inlägget