Guld då, guld nu, guld sen

Curling är en fantastisk sport. Den borde onekligen få mer uppmärksamhet än nuvarande två veckor på fyra år.

Damerna i Lag Norberg kom till Vancouver som regerande mästare. Jag vet inte om de spelade en enda bra match i grundomgången. Det var som om de bara såg till att spela tillräckligt bra för att vinna tillräckligt många matcher för att bli tvåa. Precis vad som krävdes för att nå en drömfinal mot Kanada. Väl i semifinal krossade de världsmästarna Kina och den blågula dominansen höll i sig halvvägs in i finalen mot Kanada.

Men stundens allvar verkade märkligt nog besegra våra hjältinnor. Upprepade misstag och plötsligt ledde Kanada. Ytterligare en miss och plötsligt hade Kanada vunnit. Då kom ytterligare en vändning. Öppet mål, stolpe ut och Guld Sverige.

En fantastisk match som fick ett fantastiskt slut. Att slå Kanada i Kanada ska vara det mest fantastiska du kan göra i curling. Och detta ska vara anledningen till att Lag Norberg orkade fortsätta över detta OS. Men nu är det slut. Lag Norberg har skrivit en fantastisk historia som fick ett fantastiskt slut.

I herrarnas turnering fick vi stifta nya bekantskaper i Lag Edin. Curling ingick i vinter-OS i Chamonix 1924 och blev åter en OS-gren  i Nagano 1998. I Nagano och alla vinterspel sedan dess representerades Sverige av Lag Peja Lindholm. Pejas kvartett tog tre guld och två silver på VM men i OS fungerade det aldrig. Sexa, fyra och nia lyder det facit som inte alls ger dem rättvisa.

Lag Edin är ännu på intet sätt lika starkt lysande personligheter som Peja Lindholm och hans mannar. Men de skulle visa sig mer konkurrenskraftiga. De är unga och har siktet på Sotji 2014. Men redan nu var de nära att göra vad damerna beskrev som det största man kan göra i curlingen.

Ordvalet nära kan förmodligen diskuteras men faktum är att Lag Edin absolut besitter samma potential som det Kanada som jag flera gånger beskrev som oslagbara. Sverige pressade till viss del Kanada i semifinalen. Men bristen på rutin fällde avgörande.

Skipper Niklas Edin i vårt nya blågula lag växte fram som någon slags curlingens Lucky Luke. En riktig shot-maker. Och i bronsmatchen visade han upp fantastiska färdigheter. Dessvärre visade han även lite av orutinen och ännu olyckligare vid helt fel tillfälle. Sverige missade bronset i Vancouver men med ytterligare fyra års rutin låter det orimligt att Lag Edin inte vinner guld i Sotji.


Mer om… curling

Lucky Luke utan tur

Från brottarläge till guldjubel

Howlin Mad Murdoch

Dupont

Försvunnet flyt förstör finaldrömmar

11:45 mars 3, 2010 Publicerat av | inga kommentarer

Kommentera inlägget