Skidskyttets jaktstarter

Bortförklaringar. Felvallat. Snöfall.

Jag vill gärna tro på stora medaljchanser idag. För både Helena Jonsson och för Björn Ferry. Men det är lätt att hysa tvivel. Helena Jonsson sköt fullt och hade en bra känsla på sprinten men fälldes av… sitt vallarteam. Det som skall vara världens bästa var närapå det enda som misslyckades. Det är inte utan att man undrar…

Och Björn Ferry skyllde på snöfall. Men om man synar siffrorna på loppet ser man tydligt att Ferry var långt efter redan innan snöfallet kan ha varit ett hinder.

Helena är märkligt nog en av två stora favoriter hos spelbolagen idag. Trots att hon har många bra namn framför sig. Och trots att hon bara är tolva och har långt fram. Misslyckas vallarteamet idag igen måste Helena skjuta fullt och alla framför henne skjuta minst fem bom var för att det överhuvudtaget skall finnas chans till medalj.

Man jämför gärna med VM då Helena var 53 sekunder efter täten jämfört med 47 nu. Men då var hon femma. Nu är hon tolva och elva konkurrenter måste misslyckas för att hon ska upprepa guldet från VM…

Björn har förvisso inga giganter framför sig. Förutom Svendsen ska han en bra dag plocka ner de flesta. Men Ferry påstod sig ha en bra dag på sprinten. Sin bästa för säsongen. Och då tappade han nästan en halv minut på Landertinger (som hade samma förutsättningar) på 2 kilometer, 7 minuters ren åktid. Hur blir det då om han inte är helt hundra? Och dessutom bommar något skott? Oavsett vad kommer nog hotet bakifrån. Om Eder, Björndalen och Greis lyckas hyfsat väl med skyttet passerar de Ferry.

Utgångsläget är inte helt dåligt för något av våra medaljhopp. Men de inledande bortförklaringarna oroar. Vallarteamets insats känns avgörande.

19:25 februari 16, 2010 Publicerat av | inga kommentarer

etiketter: , ,

Kommentera inlägget