Två minuter femmil

Femmilen var ett fantastiskt lopp. I två minuter. De inledande två timmarna… De var… Ja, de var där…

Jag försökte vara positiv inför femmilen. En femmil är alltid en femmil. Men jag hade fel. En femmil är inte en tävling som avgörs på två minuter. En femmil är synnerligen actionfylld. Det är startlistor på rutade A4. Eget tillverkade protokoll med plats för en massa mellantider att studera och analysera samtidigt som man noterar nya mellantider.

Pappersarbete och analyser om tider som visar tendenser som lovar fall ner i resultatlistorna eller kvicka kliv uppåt.

Idag strulade det för fransmannen Gaillard vid ett skidbyte. Det sitter fast någon kloss på ena skidan. Han försöker plocka bort den. Det går inte. Han blir förbannad och slänger iväg skidan. Och så var den dan förstörd konstaterar Jacob Hård. Fem minuter senare skymtas Gaillard i täten av den stora klungan.

Gaillards fadäs är symbolen för det hån mot sporten som en femmil i masstart är. Tappar man en minut på en incident ska man inte vara i täten bara kort efter.

Det spelar ingen roll att Sverige har tre på topp tio. Det spelar ingen roll ens att Johan Olsson svarar för en fantastisk avslutning och tar ett brons. Det som förut var tre timmar spänning av absoluta toppklass är nu två timmars köande till den avslutande spurten.

Jag hatar att säga det. Men… Det var bättre förr.

00:06 mars 1, 2010 Publicerat av | 3 kommentarer

etiketter: , , , , , ,

 1. Joel Burman skriver:

  So true!
  Masstart funkar ok på kortare sträckor (ibland) men femmilen ska vara intervall.
  Det konstiga är att alla åkare (de flesta) verkar vilja ha intervallstart, alla gamla stötar och bland dem ett antal fis pampar som ex. Ulvang som är höjdare inom organet vill också ha intervallstart så varför fortsätter dom med det här fiaskot.
  Tittarsiffrorna kan ju inte vara bättre nu det vore ett hån.
  Förlåt mitt ostrukturerade inlägg men det här blir jag riktigt förbannad över och jag försöker alltid nollställa mig inför ett masstarts lopp men jag blir ändå alltid besviken.
  Det enda loppet som har haft ett värde är tragiskt nog Muhleggs dopinglopp ifrån Salt Lake City. Det var en otrolig prestation av en kille som dopat sig till Max och det loppet har jag en hatkärlek till, har sett om det två gånger på youtube bara för att han är så enormt överlägsen på ett sätt som är övernaturligt vilket ju det också var men det säger lika mycket om disciplinen i sig.
  Loppet finns hos användaren GundeWassberg på youtube om du av någon anledning vill se om det.

  • rosenblom skriver:

   Haha. Din besvikelse är noterad. Det är ett mysterium att det fortsätter så här. Jag skulle gärna ta del av masstartens försvarstal…

 2. […] jag konstaterade för ett par timmar sedan. Då angående femmilen. Det var bättre förr. Mats Wennerholm har grävt fram något liknande gammalt fall där […]

Kommentera inlägget