Om skadan

jan 29, 2010 av

Jag har försökt att skriva något om skadan och känslan i tisdags. Men jag märker att det är förbannat knepigt att begripligt och ändå kortfattat beskriva en känsla. Så jag tvingas väl publicera några bilder. Det är onekligen ont om dem här. Jag försöker begränsa det till tillfällen när det verkligen behövs. Och när beskrivningen nu mest blir en sörja av ord tar jag hjälp av något här så ovanligt som en trio bilder.

skadanDet blåa visar det ursprungliga besväret. Från fotvalvet och upp längs och precis bakom skenbenet. Det röda visar den ömhet på utsidan som senare tillkom. Dessa båda besvär var med mig på rundan. Alltså, framsidan av underbenet, både in och utsida. De var där men i form av ömhet snarare än smärta. Efter passet och från i onsdags har den värsta ömheten flyttats, som det lila visar, ner mot foten och är nu hyfsat bekant med känslan jag haft när fotleden varit kass. Men så enkelt verkar det inte vara. För det växlar mellan alla dessa tre ställen. Ibland ont på alla. Ibland inte alls.

Så vad gör man nu av detta? Jag väntar på svar för att få träffa en ortoped. Men under de flera veckor jag säkert tvingas vänta… Vad gör jag då?

Löpningen har ersatts av träningscykeln och jag behandlar ömheten med ismassage. Men behöver jag egentligen vila från löpningen? Det röda på bilden led jag värre av förra året och det sprang jag bort på ett par månader. Det lila, om det nu är fotleden, har jag spelat fotboll med en hel säsong för tio år sedan och sedan ännu en för sex eller sju år sedan. Dock brutalt hårt tejpad.

Som jag ser det finns två alternativ. Att vila och vänta på något som kanske kommer hända. Eller att raka benet, tejpa, bita ihop och trumma på. Å andra sidan då med risken att det kan det bli värre. Är det värt en chansning?

Kanske liknande

Share This

11 Kommentarer

 1. Fråga ett: gör det ont när du springer?
  Låter som en överansträngning men helt klart behövs ett expertutlåtande.

  • Ont och ont… Allt är relativt. Det ömmar snarare än gör ont.

   Jag väntar på svar från plus7 som du rekommenderade.

 2. Håller tummarna!

  • Ja, foten är värre idag efter ett cykelpass igår. Jo, jag vet. Jag borde vila och som man bäddar få man ligga och allt det där… Men det är ju så svårt att vila när man ”kanske” är skadad och cykeln har ju funkat tidigare.

  • Fick idag reda på att läkaren du rekommenderade inte tar nya patienter. Så jag letade vidare. Via allmänvården lär man inte få något röntgat inom de närmaste tre månaderna. Privatklinikerna tar allt från 700-1000 kronor för ett besök och åker man på magnetröntgen så får man slanta upp allt mellan 3000-6000 kronor. Konstigt att man chansar och kör på…

 3. Jag har också problem med benet. Det jag känner är smärta på frasidan av underbenet. Läskigt likt förstadiet på förra årets stressfraktur på samma ställe.

  Hoppas att det är något övergående som du råkat ut för. Men chansa inte! Säger jag och låtsas vara förnuftig… Jag chansade förra året och förstörde hela löparåret mer eller mindre. Prova vattenjogging om du har möjlighet, tänker själv köra det om det inte blir bättre.

  • Jag pratade med en ortoped per telefon idag och han gissade med hjälp av symtomen jag beskrev att det inte var en stressfraktur.

   Jag har kunnat köra konditionsträning på cykel nu i två veckor men nu har det börjat kännas. Ska testa att tejpa köra vidare på cykeln.

 4. Jag har inga smarta svar här, eftersom det ömmar på olika ställen. Kan ju alltid testa med en kompressionsstrumpa (finns billigt på Apoteket, och de duger tycker jag) och se om det blir bättre, det är min enda idé.

  • Har funderat på kompressionsstrumpor men 500kr för ETT par strumpor har varit svårt att motivera. Då är det roligare att hitta ett par nya skor som kanske hjälper. Men om det finns billiga på Apoteket ska jag kanske kolla det. Tack för tipset.

Säg gärna nåt!

E-postadressen publiceras inte.