Skaderapport

feb 8, 2010 av

Jag fick, som jag tidigare skrev om, till slut tag på en läkare som jag lyckades ställa hyfsat stort förtroende till på förhand. Hyfsat stort på förhand. Aningen naggat i efterhand.

Jag måste ha haft första tiden på morgonen. Jag kom i god tid. Tio minuter innan utsatt tid. Först tio minuter efter bokad tid släpptes jag in. Utan att någon patient tidigare försenat läkaren. Respektlöst att vara försenad tio minuter utan ursäkt och sedan ha jävligt bråttom att avsluta besöket i tid för att hinna med nästa patient i tid trots att jag hade mängder med frågor kvar.

Dessutom måste jag ifrågasätta en specialist i ortopedi med speciell inriktning mot idrottsmedicin som påstår sig inte ha minsta koll på löpstegets påverkan på foten. Och inte heller har en aning om hur man tejpar en fot…

Hur som helst. Läkaren kontrollerade foten varefter jag fick en kort grundläggande lektion i fotens anatomi och senare ett utlåtande. Kortfattat verkar, som jag tidigare gissat, min pronation vara boven i dramat. Den ska ha orsakat ett slitage på den sena som går längs skenbenet och in under hålfoten. Något som när det väl inträffat kan vara svårt att bli kvitt. Åtminstone väldigt lång tid att bli kvitt det.

Läkaren ordinerade vila och skrev ut ett recept på Voltaren och en remiss till både en sjukgymnast samt en ortopedtekniker. Men. Han trodde inte att det skulle innebära någon större fara att cykla och kanske inte ens heller att löpa väl tejpad för att förhindra foten att falla in och på så sätt orsaka samma slitage på den redan retade senan. Men det senare var mina förslag och hans svar verkade mest vara gissningar.

Konklusion. Min egen såklart. Hur mycket kan man begära av en läkare, specialist i ortopedi med speciell inriktning mot idrottsmedicin…? Med stöd, i första hand tejp och så snart som möjligt ortopediska inlägg, bör jag kunna löpträna lättare. Jag kommer förmodligen ha ont men hur farligt är lite smärta?

Kanske liknande

Share This

12 Kommentarer

 1. Kan inte direkt säga att jag är förvånad. Jag hade ju problem med vaden (snett baktill) och gick också till en idrottsläkare här i Stockholm, Carter Farell, som skulle vara ”den bäste”. Han tittade på mig när jag stod upp och drog slutsatsen att det var inlägg jag behövde. 1200 kr fattigare använde jag sen dem en gång innan de åkte i papperskorgen. Efter det aldrig mer läkare, enbart naprapat.

  • Vad säger man? Är det inte jävligt att det enda som kan förvåna en hos läkaren nuförtiden är att man faktiskt fick en korrekt diagnos och vettiga åtgärder.

 2. Det är ju klart lite mer man vill ha ut av att gå till en specialist. Förstår att du inte är helt nöjd.
  Men hoppas att det snart ger med sig och att du snart kan löpträna igen!

  • Ja, i det här läget kan jag bara säga att det var skönt att DU fick ordentlig hjälp med dina besvär. Det var uppfriskande att läsa att du faktiskt var nöjd.

 3. Uselt! Hur kan de kalla sig ”specialister”?Och verkligen kasst att inte hålla tiden. Verkar som om du har fått ”standardlösningen”: Voltaren + sjukgymnastik. verkligen trist.
  Hur var det, har du inlägg?
  Jag säger som Medeldist. Jag går 100 gånger hellre till en naprapat. Har ett litet lager av olika beroende på problem. 🙂
  Så vida jag inte behöver ta prover eller få en röntgen förstås.Och då finns det bara en här i 08:a land. Klas Östberg.

  • Ja verkligen. Hade förhoppningar på förhand. Att skriva ut recept och remisser, är det allt som krävs för att kunna kalla sig specialist nu?

   Nä, jag funderingar på att skaffa inlägg. Men nu har jag hört både bra och mindre bra om inläggen. Och 1800kr bara för att testa är lite mycket som det är nu. Kluven… 🙁

   Har du ett lager av naprapater? 😉 Det vore nåt att ha i byrålådan.

 4. Har inga jättebra erfarenheter av inlägg. Testat två varianter med skiftande kvalitet. Jag gjuter ett par inlägg för 1800 pix och sedan får jag kuta med inläggen i 2-3 par skor i några sek i långsam hastighet. Det är ju långt ifrån det löpsteget jag har efter +10 km när jag verkligen behöver stödet i skorna. Ett par dyra inlägg med fel skor är ingen höjdare. Ser jag på de olika metoderna för att ta fram underlag för mina inlägg är det stora skillnader: ena stället lasermäter fötterna i sittande ställning jämfört med det andra som mäter fotisättningen med laser när jag går. Alt 2 att föredra. Dock gjuter alt 2 sulor som inte är löparskovänliga utan de väger +100 g per styck och är stenhårda. Där vinner alt 1 med en mjukare kvalitet och enklare passning i skorna. För min del blev första paret felgjutna så jag supinerar (neutralt steg) med höger fot, vänster dock kanonbra men de är ointresserade av att korrigera felet. Det senare paret ger mig känning i en gammal knäskada vilken är grunden till gjutningen av inlägg från början. Pest eller kolera? Slutligen kan jag konstatera att inlägg inte självklart löser några problem och det är väl investerade pengar att kolla med olika tillverkare och deras tillvägagångssätt och garantier. Jag kommer dock inte ge mig förrän mina inlägg funkar 100%. Lärdomen är precis den du fick hos ”specialisten”, bakom titeln finns en människa med fel och brister som också ska hinna i tid till dagis eller nåt i den stilen.

  • Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.

   Jag börjar bakifrån. Visst. ”…bakom titeln finns en människa med fel och brister som också ska hinna i tid till dagis eller nåt i den stilen.” Det må vara sant. Men skillnaden är att som en annan människa med fel och brister tvingas man alltsom oftast korrigera sina misstag. Det kanske man även gör som läkare nångång, med den skillnaden att de tar betalt en gång till…

   Det är intressant med inlägg. En ortopedtekniker lär ju aldrig påstå att någon inte behöver inlägg. Vem är motpoolen? Vem ska tala om för en att man inte behöver det? Det är illa som det är att betala 2000 för något som inte gör skillnad. Än värre om det blir sämre.

   Om jag väljer att göra inlägg utifrån den info jag får på vägen ska jag absolut ta med mig frågan om garantier. Mycket viktig input!

 5. Intressant fråga du ställer, ”vem är motpoolen?” Det lär inte vara många som inte får rådet att de behöver ett par inlägg. Mtp dagens högteknologiska skor (åtminstone enligt tillverkarna) borde rimligen behovet av inlägg minska. Således kanske skotillverkarna ska vara motpool? Hyfsat långsökt dock. I löparboomens kölvatten finns det många som tjänar enkla slantar på att rekommendera och sedan gjuta sulor utan att ta ansvar för resultatet.
  Men man ska ju inte glömma bort att inläggen de fakto även hjälper många människor.

  • Ja, hur som helst verkar man hamna mellan tvistande vinstintressen. Och så är det upp till en själv att avgöra vem som ljuger minst…

 6. Jag har ett lager av naprapater men tyvärr inte i Gbg….Säg till nästa gång du ska till 08:a land!

Säg gärna nåt!

E-postadressen publiceras inte.