Valpsjukan

jan 20, 2010 av

Nu har man med vissa försiktighetsåtgärder lyckats värja sig från grissjukan. Peppar, peppar, ta i trä och allt det där…

Istället verkar jag ha drabbats av valpsjukan! Va fan…?

Det är som tidigare påpekat en molande smärta som sträcker sig från fotknölen på insidan svagt ner till hålfoten och starkare upp längs insidan av underbenet. Vid beröring smärtar det på en liten punkt nästan exakt en decimeter upp på underbenet och precis bakom skenbenet.

Jag har jagat omkring på nätet och exakt samma symtom tituleras benhinneinflammation, periostit, shin splints, MTSS, medial tibia stress syndrome och även men i väldigt få fall valpsjukan. Kärt barn har många namn. Men så jävla kärt vet jag inte om det här barnet är.

Nu är jag inte den som åberopar nätet som något slags orakel. På vissa forum, och för all del bloggar, förekommer ren idioti. Men just valpsjukan hittade jag på en fotkliniks hemsida. Jag har aldrig hört det förut. Men jag välkomnar det inte så vackra ordet till min vokabulär. Däremot säger jag gärna farväl till åkomman å det snaraste. Ismassage och löpvila ska vara receptet. Ytterligare tips mottages tacksamt.

Jag har ofta förespråkat intervaller. Är det något som ger resultat så är det intervallträning. Nu har jag tydliga bevis på det. Men det var kanske inte de resultat jag önskat mig. Valpsjukan, eller vilket namn man nu vill använda, är med största sannolikhet resultatet av för snabb ökning av träningsdosen, för hög intensitet och även överpronation.

Jag får kanske ta det lite lugnt med intervallerna i fortsättningen.

Kanske liknande

Share This

10 Kommentarer

 1. Bra att du tror du hittat orsaken till problemet, vissa bara vilar och tar vid där dom slutade för att sedan skada sig igen. Viktigt att ta reda på orsaken!!!

  Har tyvärr inga tips att ge dig mer än att kolla upp problemet med exempelvis en naprapat som vet vad han sysslar med 😉

  • Det är skillnad på att ha informationen och att använda informationen… 😉

   Och det är fan inte lätt att avstå intervallerna. Intervallerna är det som är roligt. Och jag tror att träningen måste vara rolig till stor del för att ge resultat. Och för att man ska orka fortsätta.

   Det är lite av en klassisk ”pest eller kolera”… Inga intervaller eller skadad? Vad väljer jag?

   Nu kanske inte INGA intervaller är lösningen. Men ändå.

 2. Du får ju kolla upp det där så du får hjälp att få bort det. Ökad träningsmängd ska man inte leka med. Vi tror att vi fixar det, att skador inte gäller en själv men ack vad fel vi har. Jag tampas med mina skitskador men jag kan i alla fall träna trots smärtan, det är inget som förvärrar skiten. Jag håller tummarna att det ska bli bättre snabbt.

  • Jag skulle nog också kunna leva med smärtan om det vore slutet på säsongen och bara ett lopp kvar eller så. Men nu avbryter jag i tid för att inte riskera hela säsongen. Va vuxen och klok jag känner mig! 😉

 3. Åh vad trist. Orsak är för stor stegring och ökning för snabbt och på för hårt underlag/med för dåliga skor. Vila från löpning, ev. fotinlägg, bara mjukt underlag när du börjar igen, stärk vaderna, ev. nya/andra skor och stretcha framsidan av underbenet.
  Tråkigt men sant…
  Hade letat upp en bra naprapat och en lika bra fotspecialist fortare än kvickt!
  vattenlöpning är dock PERFEKT träning! 🙂

  • Ja. Jättetrist. Att ökningen av träningsdosen ligger har lagt grunden till skiten har jag förstått. Min skor är nästan nya men jag har en känsla av att jag börjat pronera mer vilket kanske gör skorna kassa. Räknas löpband som hårt underlag?

   Just nu är det ekonomiska läget inte i fas för naprapater, fotspecialister, ortpediska inlägg och den biten. Så jag får hoppas att löpvila och ismassagen hjälper.

   Jag kör för övrigt en del på träningscykeln för att bibehålla konditionen. Och jag kan köra på ordentligt nästan utan att det känns.

   Vattenlöpning? Måste man köpa någon särskild väst för det eler hur funkar det?

   • Du måste inte köpa en väst/bälte för många badhus hyr ut. Men det är klart att det underlättar och jag kan lova att det är en bra investering! (Googla lite efter ”aqua running” och ”wet belt” tex) Vattenlöpning funkar som rehab såväl som ett extra löppass utan att du sliter på benen på samma sätt som ”vanlig” löpning.
    Löpband räknas inte direkt som hårt underlag men som du själv säger så har du nog kört på för mycket + att även om dina skor är nya så kanske de inte passar perfekt. Ett par gjutna inlägg kanske sen?

    • Tack för infon och tipset. Jag avvaktar och ser hur skadan läker eller i värsta fall förvärras. Förra året hade jag något liknande men på yttersida fram på underbenet som om jag förstår rätt också kallas benhinneinflammation. Då körde jag liniment, bet ihop fortsatte träna. Så småningom gick det över. Skulle samma sak kunna hända när det nu gäller insidan tror du?

 4. Ja, just det, vattenlopning som Ingmarie sager, och cykling! Skittrist att vara skadad – det ar ju liksom hela grunden till att man KAN trana. Sjalv kan jag inte komma med nagra direkta rad. Ja, jag antar att du kollar upp det och da far du ju battre vetskap om skadan, rehab, prehab osv? Tills dess, ta det lugnt med intervallerna.

  Hoppas du blir battre snart sa far egirl passa upp dig ett tag!:)

  • Jodå. Som påpekat ovan kör jag en del cykling nu. Och det funkar bra. Även om det inte är lika roligt eller utvecklande för löpningen så behöver jag ju inte avstå konditionsträningen. Rodd fungerar också ganska bra.

   Hon är väldigt duktig på det överlag ändå. Så jag antar att jag får fokusera på coachingen av henne nu.

Trackbacks/Pingbacks

 1. rosenblom : Klen tröst och klena armar - [...] blir en hel del cykel som kompensation. Om än en klen tröst så ändå en tröst. Skadan påverkar mig…

Säg gärna nåt!

E-postadressen publiceras inte.