Ofrivillig spinningdebut

jan 16, 2010 av

Fan.

Jag tvingades lite motvilligt att avstå löpningen även idag.

Planen var ett timmeslångt pass cirkelträning följt av löpning samtidigt som tjejen avverkade ett spinningpass. Känningarna i foten lät mig ta det synnerligen mogna beslutet att avstå löpningen. Lite vila i januari behöver man ju inte sörja så förbannat mycket över. Istället fick jag följa med på någon slags ofrivillig spinningdebut.

Resultatorienterad som jag är trivs jag annars mycket bättre på de vanliga träningscyklarna som kan returnera siffror genom vilka man kan avgöra huruvida man gjort någon nytta eller inte. Jag gjorde säkert någon nytta i spinningsalen. Men jag har ju inga siffror som bevis.

Dessutom måste man vara lite skeptisk mot att man lägger in stretching i ett så kort pass som 60 minuter. Stretching kan väl var och en ansvara för efteråt? Vi kanske fick ihop 45 minuter cykling varav merparten uppvärmning och återhämtning efter det som instruktören kallade backar. Så… Vad blir det kvar? Kanske 20 minuter cykling?

Lite för kort period hög intensitet på cirkelträningen och inte alls mycket cykling. Vad får man ut av det? Inte mycket kanske. Jag ignorerar det och ser mervärdet i två timmars träning tillsammans med tjejen.

Kanske liknande

Share This

14 Kommentarer

 1. Spinning som är så kul. Skit i uppvärmningen och kör på för fullt från början till slut, det brukar jag göra. Det är ett bra komplement till löpningen även om det inte är lika kul så funkar det.

  • Jag tvivlar inte på att cykling är ett bra komplement. Men som påpekat, den resultatorienterade trivs nog bättre på den vanliga träningscykeln med dator.

 2. jag håller med. varför skriva att dte är ett 60-minuterspass när det i själva verket inte ens är 40? Vissa gym, tex. Sats är dock bra för där kan man sitta och trampa även om det är ”stretch-tid”. Friskis är oftast benhårda med att man INTE får för det ska vara ”avslappning”.
  ?????????????????????????????????????
  I dyngsura kläder som på nolltid blir iskalla.
  Ibland kör jag 2 pass på raken alt. kör egna intervaller innan. DET är bra. Eller så hakar man på Glenns 90-minuters på Sats Medborgarplatsen.(08-land)Garanterat fullt ös från början till slut!
  Och hur som helst är de där 20-45 min. bättre än inget…

  • Haha. Trampförbud alltså…? Vilken dagisnivå. Nu kör de aldrig två spinningpass efter varandra på mitt gym och det gör det hela ännu mindre möjligt att förstå varför man inte kan köra hela tiden ut. Och efter det stretching.

   Som sagt, jag föredrar nog den vanliga träningscykeln. Men, det negativa med dem är att det brukar vara svårt att få fast foten och då får man inte med det där rycket som jag tror att man kan dra stor fördel av i löpningen.

 3. Fast problemet är ju att folk inte gör det själva..

  • Ja, det är ju möjligen ett problem. MEN… Måste det vara ett problem för de som tar sin träning seriöst? Jag förstår att det kanske ligger nånstans på instruktörens ansvar. Men det måste ju också vara instruktörens ansvar att genomföra ett bra pass? Är det 60 minuters spinning på programmet så är 20-40 minuter under all kritik. Stretchingen kan man lägga efter.

   Det är min åsikt, men du som instruktör får gärna korrigera mig om jag… eeeeh… är ute och cyklar…? 😉

 4. Jag håller med dig till fullo. Men ofta så styrs man som instruktör av hur det är bestämt att ett pass ska se ut. Si och så mycket tid ska spenderas på nervarvning och stretch. Men även här sker det förändringar!
  Skriv en lapp och lägg i ”åsiktslådan”!!

  ***rosenbloms anm. SIGNATUREN ÄNDRAD. Förvirrande att använda min signatur när kommentaren inte är min.***

  • Välkommen hit.

   Är det inte instruktören som styr hur passet ska se ut…?

   Av erfarenhet är instruktörer inte det minsta intresserade av att höra minsta lilla möjliga tips, råd, önskemål eller förslag.

 5. Hur f*n kom DITT namn in i signaturfältet?? (men helt ärligt, jag är inte förvånad ALLT är tydligen möjligt den här veckan…)

  Hur fri man är som instruktör beror på var man är och vilken policy som gäller.

  Jag ber ofta om att få feedback på mina pass, min erfarenhet är att det är få som vill ge!!

  • Haha. Tankevurpa möjligen. Det var dessutom mitt namn inlett med versal så du måste ha skrivit det. Men det är väl skönt att veckan snart är slut då.

   Hatten av för dig som instruktör då. Utebliven kritik eller feedback är ofta ett tyst beröm. Så dina pass är förmodligen helt enligt gruppens önskemål.

   Jag önskar att fler gör som du. Att be om feedback borde ingå i den policy du nämner. För det är väl ändå så att instruktören är där för gruppen, och inte tvärtom?

 6. Visst det skulle kanske vara bra att skriva någon kommentar om att det är inkl stretch så att folk räknar med att passet är 5-8min kortare, det kan jag nog hålla med om 🙂

  Men upp-och nedvarvingen måste väl alla ändå förstå ligger inom tiden?! Det tillhör ju liksom träningen. Hur ofta går man ut och kör stenhårt från steg ett till sista seget när man springer tex?

  (Och med upp- och nedvarvingen menar jag inte någon slags ”avslappning” utan just vad det är; uppvärming och nedvarvning 🙂 )

  • Jo, det är klart man kan ana att upp och nedvarvning ingår. Men problemet är ju att så lång tid försvinner på det momentet. Och så stretching. Det blir inte mycket mer än en halvtimmes kvalitet.

   Men varför gör man skillnad på pass? På ett abs-pass förutsätter man att deltagaren är uppvärmd. Men på spinning offrar man kvalitetstid på det. Varför är det skillnad?

   Om jag säger att jag ska springa en timme så räknar jag aldrig med upp och nedjogg. Det ligger utanför. Men att andra räknar annorlunda har jag såklart inga problem med. 😉

   Jag bryr mig egentligen inte om hur passen ser ut. Jag kan alltid hitta på något eget. 😉 Jag efterlyser bara tydlighet. Om jag kliver in på ett pass vill jag veta vad jag får ut av det. Annars kunde jag ha utnyttjat tiden bättre.

   Förstår du vart jag vill komma?

 7. Jo jag förstår ju hur du menar såklart. Men problemet är ju som sagt att folk till största säkerhet varken värmer upp eller varvar ner själva (och kör de inte upp- och nedvarvning på ett abs-pass (antar att det är typ core?) borde de väl tänka om lite.) och blir massa människor skadade så är det ju vi som instruktörer/träningsanläggning som får skulden.. men just pga allt i denna diskussion förstår jag verkligen inte meningen med 30min pass! då får man verkligen pyttelite kvalitativ träning!

  vi får helt enkelt börja med endast erbjuda pass på 90 min och uppåt 😀

  • Jag var på ett abs-pass igår. Ingen uppvärmning, 20 min mage och rygg, 5 minuter stretching. Vad som händer med de fem sista har jag ingen aning om. Men poängen är att det inte är någon upvärmning. Alltså förutsätter man att deltagarna kommer uppvärmda till ett sånt pass men inte till ett spinningpass. Onekligen otydligt…

   Ja, de där 30 minuters spinningpassen känns helt meningslösa. Men faktum är att på ”mitt gym” kör de nio spinningpass på en vecka varav sju är halvtimmespass…

   Jag vet inte hur andra gör men jag ser alltid till att komma uppvärmd till ett pass. Men du verkar säker på att alla andra inte gör så. Och jag antar att de här passen är till för dem som har svårt klara träningen på egen hand. De som behöver någon som säger åt dem vad de ska göra för att det överhuvudtaget ska bli något gjort. Det finns väl en poäng får man förmoda och upplägget passar väl en del.

   90 minuterspass är väl melodin om man inte vågar lägga ansvaret för uppvärming och stretching på deltagaren… 😉

Säg gärna nåt!

E-postadressen publiceras inte.